вторник, 13 октября 2020 г.

Методичний словничок



Актуалізація – відтворення в пам’яті учня знань, уявлень, життєвого досвіду, набутих ним раніше.

Аналіз – розкладання, розчленування цілого на частини; здійснюється у двох напрямах: практичної дії та розумової операції.

Асертивність – уміння виразити себе, не принижуючи інших.

Активізація збігається в значенні “посилення діяльності”, але розрізняються сферою вживання і сполучуваністю. Тільки активація використовується в науковому стилі в розумінні “нейрофізіологічний, психічний і хімічний процеси посилення активності організму”, а активізація вживається в значенні “спонукання до дії, більший вияв чогось”; функціонує в діловому мовленні, в суспільно-політичних текстах. Активізація навчального процесу

Бригадно-індивідуальна форма навчання – розроблена у США система навчання математиці, коли індивідуальні заняття поєднуються з роботою в малих групах.

Бригадно-лабораторний метод – поширений у практиці роботи радянської школи 20-х років ХХ ст. метод, який передбачав виконання спеціально  сформованими учнівськими групами (бригадами, ланками) практичних, лабораторних робіт. Завдання, що їх виконували бригади, могли бути як єдиними, так і диференційованими.

Внутрішньопредметна інтеграція - це інтеграція, яка передбачає систематизовані знання всередині одного предмета, спрямованого на «спресування» матеріалу у великі блоки, що веде до зміни структури змісту дисципліни.

Гра – різновид навчальної діяльності, значимість якого полягає не в результаті, а в самому процесі.

Гра рольова – групова гра,  в якій діти беруть на себе різноманітні соціальні ролі за спеціально створених сюжетних умов.

Гра сюжетна – гра, в якій діти відтворюють сюжети із реального життя людей або з художньої літератури.

Ділова гра – імітація  ситуації з моделюванням професійної чи іншої діяльності шляхом гри та заздалегідь повідомленими правилами.

Групова робота на уроці – форма організації навчально-пізнавальної діяльності, за якої учні, об’єднані в малі групи, виконують як спільні, так і диференційовані завдання педагога.

Дебати – техніка залучення присутніх до формально структурованих обговорень суперечливих поглядів на одну й ту саму проблему.

Дискусія – 1) Метод навчання, що передбачає організацію спільної мовної діяльності з метою пошуку ефективного розв’язання певної проблеми. 2) Один із методів розв’язання спірних питань.

Діяльність учня – активна взаємодія із довкіллям, під час якої індивід виступає як суб’єкт, котрий цілеспрямовано впливає на об’єкт і тим самим задовольняє свої потреби.

Експлікація – це наукове повідомлення, процес, у реальності якого розкривається зміст повної єдності, а її частини набувають  самостійного існування і можуть відрізнятися одна від іншої, викладення наукової точки зору з теми.

Експрес-проект - задум, ідея, які розкривають сутність задумів і можливостей його практичної реалізації.

Евристичний метод – метод, при якому вчитель організовує участь учнів у виконанні окремих кроків пошуку розв’язання проблеми.

Ефективність навчання – міра досягнення навчальної мети.

Інтерактивні технології – це співнавчання (кооперативне, колективне, навчання у співпраці), у якому і вчитель, і учні є суб’єктами.

Інтеракція – взаємодія, динаміка між учасниками й учасницями навчання  з використанням моделей комунікацій, стосунків, ролей тощо.

Інтеграція - це, як правило, поступово з'єднання певних частин у ціле

Класифікація – групування предметів або явищ  у класи за найістотнішими ознаками, що лежать в основі подібності або відмінності одного класу понять від іншого.

Компетентність – загальна здатність, здібність, яка ґрунтується на знаннях, досвіді, цінностях, нахилах, набутих завдяки навчанню.

Компетенція – сукупність взаємопов’язаних якостей особистості (знань, умінь, навичок тощо), які стосуються відповідного кола предметів і процесів та необхідні для продуктивної дії щодо них.

Креативність -  творче сприйняття навколишньої дійсності.

Криголам – структурована, не пов’язана зі змістом теми вправа, призначена розслабити присутніх, познайомити їх один з одним, додати енергії.

Колаж – це включення за допомогою монтажу в твори літератури і мистецтва різностильових об'єктів або тем для посилення загального ідейно-естетичного впливу. Метою створення колажу може бути графічна ілюстрація з яскраво вираженим ефектом несподіванки від поєднання різнорідних матеріалів, стилів, ресурсів.

Колаж – універсальний і багатоступінчатий процес, який передбачає: - відбір матеріалів образотворчого, графічного і текстового ряду; - організацію відібраних матеріалів в блок-колаж, навчальний параграф, що складається в залежності від усієї ієрархії цілей і завдань; - роботу з вивчення предметів і матеріалів блоку-колажу з метою формування адекватного уявлення про ключове поняття, блоку-колажу; - безпосереднє дизайнерське виконання колажу і представлення результатів діяльності.

Мета – очікуваний результат діяльності, спрямований на предмет, за допомогою якої суб’єкт має намір задовольнити ту чи іншу потребу. При визначенні остаточних результатів навчання з конкретної дисципліни мета конкретизується відповідно  до ролі й місця цієї дисципліни у навчальному процесі.

Метод навчання – спосіб упорядкованої взаємної діяльності вчителя й учнів, спрямований на розв’язання навчально-виховних завдань.

Методика – сукупність рекомендацій щодо організації та проведення навчального процесу.

Метод проектів – система навчання, за якою учні набувають знань, умінь і навичок у процесі планування й виконання практичних завдань-проектів, що постійно ускладнюються. Під час роботи за методом проектів чільне місце посідає самодіяльність учнів та їхня активність, ініціативність, захопленість. Проекти можуть мати індивідуальний, груповий чи колективний характер.

Метод навчання в парах змінного складу – (колективний спосіб навчання – КСН) полягає у тому, що об’єднані в пари учні навчають один одного в процесі так званого організованого діалогу. Склад пар постійно змінюється. Учень, вивчивши тему, пояснює її іншим членам групи, і, в свою чергу, слухає пояснення інших. Заняття проводиться без уроків та розкладу.

Міжпредметна інтеграція - синтез фактів, понять, принципів,... з двох і більше предметів;

Модуль – (логічна блок-структура) – самостійний розділ або тема курсу, що розглядає певне фундаментальне поняття, тобто явище, закон, структурний план або групу споріднених питань.

Мотиви – психічне явище, спонукання до виконання тієї чи іншої дії, вчинку.

Мультимедіа – засоби, що передбачають комунікацію, у якій використовуються будь-які комбінації різних засобів, із застосуванням або без застосування комп’ютера. Мультимедійні засоби можуть включати текст, аудіо, музику, звуки, зображення, анімацію й відео, часто вони також включають гіпертекст та гіпертекстові посилання.

Освітня майстерня - це форма навчання дітей і дорослих, котра створює умови для сходження кожного учасника до нових знаннь та нового досвіду шляхом самостійного або колективного відкриття.


Комментариев нет:

Отправить комментарий

Методичний словничок

Актуалізація – відтворення в пам’яті учня знань, уявлень, життєвого досвіду, набутих ним раніше. Аналіз – розкладання, розчленування цілого ...